Selecteer een pagina

MANKEPOOTSTEKEBLIND

Mankepootstekeblind werd oorspronkelijk opgezet als familievoorstelling voor iedereen vanaf 10 jaar en schoolproductie door Barre Weldaad vzw. Later nam BROS producties, met dezelfde spelers en regie, de productie over.

In het totaal zijn er meer dan 140 voorstellingen van deze succesproductie gespeeld.

Spel:

Bert Cosemans
Sofie Van Moll

Regie: Ron Cornet

Naar Bin ich ein Stein von Himmel gefallen van Wolfgang Mennel

Vertaling/bewerking: Stef Driezen

Scenografie:                Wim Heylen

Muziek:                       Jan Moonen

Kostuums:                   Heidelinde Vereecke

Lichtontwerp:             Ludo Van Craen

Een man en een vrouw spelen het bekende Oedipusverhaal.  De tragedie van een man die zijn vader vermoordt, de sfinx verjaagt, trouwt met zijn moeder, kinderen bij haar verwekt, en zich de ogen uitsteekt. De mythe, vooral bekend via Sophocles, is één van die tijdloze monumenten uit de wereldliteratuur. Sophocles liet als eerste, naast het koor, drie acteurs het podium opdraven. Daarvoor werden in het Oude Griekenland alle rollen door maximum twee acteurs gespeeld. Mennel roept die speeltraditie terug in het leven door alle personages – en zelfs het koor – in de energieke schoenen van twee spelers te steken. In zijn versie hinkt een naar profilering zoekende Oedipus door een wereld waarin het er vooral op aankomt snel en efficiënt te handelen. De haast waarmee hij beslissingen neemt en te werk gaat, brengt hem niet alleen op een dwaalweg, maar verhindert hem verder te kijken dan zijn neus lang is.

In onze versie trekken twee ras acteurs alle theaterregisters open. Met eerbied voor Sophocles’ origineel bezigen zij een poëtische up-tempotaal om deze onsterfelijke klassieker te vertellen en lijfelijk krachtig te verbeelden. Pittig en kittig, pakkend en aanstekelijk, hilarisch en tragisch. Als was het Lot een lieve Lust.

De productie kende een enorme weerklank en speelde niet minder dan 172 voorstellingen. Publiek en programmatoren reageerden dan ook verrukt op de dynamische tekst en regie én het veerkrachtige spel, dat ondersteund werd door een speels, inventief en multifunctioneel decor

Naar Bin ich ein Stein von Himmel gefallen van Wolfgang Mennel.

Deze productie wordt mogelijks ook in Nederland opgezet.